De vele voordelen van ruischapen waren voor Boudewijn Kooijman in de jaren 90 al een reden om te beginnen met het ontwikkelen van zijn Maasduinen Schapen. Hij is dan ook de grondlegger van het Maasduinen Schaap en zijn huidige bedrijf Rent-a-Sheep omvat inmiddels vele kuddes.
Oorspronkelijk was Boudewijn een Zeeuwse schapenhouder. Door nieuw dijkenbeleid in Zeeland, waardoor schapen niet langer in de wintermaanden geweid mochten worden op de Zeeuwse dijken, is hij uitgeweken naar Limburg. Daar kon hij alle ruimte geven aan zijn ideaal om een ruischaap te fokken wat op natuurlijke wijze gehouden kon worden.
Het natuurgebied, De Maasduinen, waar de schapen naar vernoemd zijn, leende zich hier uitstekend voor. Zowel overheid als particulieren begonnen in die tijd het nut in te zien van het laten begrazen door schapen van hun gebieden, zonder daarmee zelf de zorg voor dieren te hebben.
Het schaap wat Boudewijn voor ogen had moest:
- Goed zelf-ruiend zijn.
- Een schaap zijn wat het gehele jaar bronst, en dus ook niet seizoensgebonden lammert.
- Moederschapen moeten goede moeder eigenschappen hebben en zelfstandig en probleemloos kunnen af lammeren.
- Ooien die meerlingen geven hebben de voorkeur.
- Daarnaast wilde hij een schaap wat zich, vanaf de geboorte, goed kan redden in natuurgebieden en het gehele jaar door buiten gehouden kan worden, ook als er gelammerd moet worden.
Door het kruisen van Kameroen en Barbados Blackbelly schapen is door Boudewijn de basis gelegd voor het ras. Daarnaast heeft hij gefokt met enkele Texelaars en met Romanov schapen, Uiteindelijk is ook beperkt nog Cofok- Rijnlam A schapen en Duitse Witkop in gekruist.
Door een voortdurende selectie op gezondheid, vruchtbaarheid en rui eigenschappen is uiteindelijk het Maasduinen schaap ontstaan.
Een zeer welkome bijkomstigheid van het kruisen van deze rassen bleek ook dat hiermee andere positieve eigenschappen meegegeven werden. Ruischapen (in het algemeen) blijken een grotere resistentie te hebben tegen worminfecties en parasieten, en zijn minder gevoelig voor ziektes als bv. zwoegerziekte. Het verwentelen (d.w.z. op hun rug komen te liggen en sterven omdat wolschapen moeilijk zelfstandig overeind kunnen komen) komt bij ruischapen zelden voor.
Ook het gemak waarmee deze (weer wat natuurlijker) schapen zelfstandig kunnen lammeren wordt door fokkers erg gewaardeerd.